Dry needling

Dry needling is door westerse medici ontwikkeld. Wetenschappers ontdekten dat het injecteren met naalden zonder enig pijnstillend stofje erin een heilzaam effect had op de pijn (droge naald = dry needle). Met een ultradunne acupunctuurnaald bleek het nog beter te gaan dan met een gewone injectiespuit zonder inhoud.

Wat is dry needling

Je zou kunnen zeggen dat dry needling een Westerse vorm van acupunctuur is. Het is een behandeling die zich kenmerkt door het inbrengen van speciale gesteriliseerde fijne naalden op specifieke plaatsen, ‘triggerpoints’ of spierverhardingen genoemd, in onderliggend spierweefsel. Het heeft als doel het wegnemen of verlichten van pijn en andere sensaties.

Waarom dry needling?

Aanhoudende pijn, strakke en pijnlijke spieren, beperkte beweeglijkheid en/of spiervermoeidheid zijn algemene klinische symptomen van de aanwezigheid van triggerpoints. Dry needling is een effectieve techniek voor behandeling van spierpijnen en spiergerelateerde klachten, waarbij lokale verkrampingen in spieren (spierknopen) en/of uitstralende sensaties optreden. Het inbrengen van de naald voelt u niet tot nauwelijks. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Klachten waarbij dry needling kan helpen ›

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelende spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur. Dry needling behandeling ›

Wat gebeurt er daarna?

U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden. Soms kan een myofeedback-sessie nuttig en gewenst zijn om u een beter inzicht te geven hoe u uw spieren beter kunt ontspannen bij bepaalde houdingen. Denk bijvoorbeeld aan de zithouding achter de laptop of computer.

Dry needling is geen acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ‘energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal een steriele naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld.

Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zgn ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling. De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar de bewuste triggerpoints (spierknopen). Precies die plaatsen worden vervolgens behandeld om de spieren te ontspannen en een pijnreductie te bewerkstelligen. De steriele naaldjes die voor dry neelding worden gehanteerd zijn voor eenmalig gebruik.

Wat kost dry needling?

Deze methode valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.

Wilt u meer weten over dry needling Enschede?

Neem dan contact op met een van onze fysiotherapeuten. Bel 088 291 84 08 of vul het contactformulier in dan nemen wij contact op met u.

Onze dry needling specialisten

Ferit Uncu

Ronald Roerink