Achillespeesklachten

Oorzaak van een achillespeesontsteking

De achillespees is de pees, ofwel verbinding, tussen de kuitspier en de hiel. Een achillespees kun je overbelasten en beschadigen door een te snelle trainingsopbouw, te weinig warming-up en/of cooling-down, te weinig spierkracht, te intensief trainen, trainen op een te harde ondergrond, trainen met verkeerd schoeisel, een misstap of door overgewicht. De blessure komt veel voor bij sporten waarbij explosiviteit of sprongen plaatsvinden.

Overbelasting kan leiden tot een achillespeesontsteking. De pijn voel je in de aanhechting van de pees op de hiel, in de pees of in de slijmbeurs aan de voorzijde van de pees. Een achillespeesblessure ontstaat meestal geleidelijk.

Klachten en symptomen

De eerste klachten ontstaan bij het opstaan, boven het hielbeen. Bij de eerste stappen die je met blote voeten zet, voelt de achillespees pijnlijk aan. Deze pijn verdwijnt in eerste instantie snel. In de meeste gevallen ontstaan de klachten geleidelijk, namelijk met stijfheid rondom de achillespees. Daarnaast ontstaat er pijn na het sporten. De pijn kan na verloop van de tijd steeds meer toenemen. Soms is de achillespees rood en opgezwollen. Doortrainen met een ontsteking raden wij af, het verergert de pijn en bemoeilijkt het herstel.

Wat kun je zelf doen?

Wanneer de eerste klachten zich nog maar net voordoen adviseren wij je om het volgende te doen:

  • Direct na het ontstaan van de blessure 15 minuten koelen met ijs. Zorg ervoor dat je een theedoek tussen de huid en de ijszak doet zodat de huid niet kan beschadigen
  • Controleer je sportschoenen; zijn ze afgetrapt, slap of scheef? Laat je adviseren over passend schoeisel
  • Stop met belastende trainingsvormen of pas deze aan om de beginnende peesklachten te laten genezen
  • Laat de kuitspieren masseren als deze stijf zijn
  • Voel je na twee tot vier weken geen duidelijke verbetering? Vraag dan advies aan de Fysiotherapeut

Behandeling

Een achillespeesblessure is goed te behandelen. Wij kunnen, samen met jou, onder andere de soepelheid van de achillespees herstellen. Wanneer wij in een vroeg stadium behandelen, kun je snel en volledig herstellen.

Mogelijke behandelingen voor Achillespeesklachten

Fysiotherapie*
Shockwave therapie*
Echografie*
Kinderfysiotherapie*

* Behandeling waarin TeamFysio is gespecialiseerd