Lage Rugpijn (a-specifiek)

Oorzaak van lage rugklachten

Bij aspecifieke lage rugklachten is er geen aanwijsbare oorzaak voor de klachten. Dit is het geval bij de meeste mensen die lage rugpijn hebben. Wanneer er wel een duidelijke oorzaak is die de rugklachten veroorzaken, wordt er gesproken over specifieke lage rugpijn.

Meestal ontstaan de klachten door een verkeerde balans tussen de krachten die op de rug komen en de belastbaarheid van de rug. Bijvoorbeeld door een bepaalde vorm van overbelasting kunnen er klachten ontstaan. Daarnaast zijn er een aantal activiteiten die voor meer klachten kunnen zorgen zoals bepaalde houdingen, bewegingen en tillen.

Klachten en symptomen

De klachten zitten onderin de rug. Daarnaast kun je uitstralende pijn voelen in de bil of het bovenbeen. Vooral lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan pijnlijk zijn. De klachten kunnen verergeren door bepaalde houdingen, tillen of bepaalde bewegingen. De pijn verdwijnt meestal vanzelf, echter de kans op terugkeer is groot. Er zijn drie periodes van lage rug pijn: acuut (0-6 weken), subacuut (7-12 weken) en chronisch (langer dan 3 maanden).

Wat zijn de risicofactoren?

De volgende factoren kunnen de kans op rugpijn vergroten:

  • Te weinig lichaamsbeweging
  • Overgewicht
  • Stress
  • Lang in dezelfde houding zitten of staan
  • Plotselinge, hevige inspanning
  • Blootstelling aan veel trillingen

Wat kun je zelf doen?

In de meeste gevallen gaat lage rugpijn vanzelf over. De ergste pijn verdwijnt vaak binnen één tot twee weken. Wij raden je aan om zo normaal mogelijk te blijven bewegen. Vermijd zwaar huishoudelijk werk, zwaar tillen en lang in één houding staan of zitten. Af en toe wisselen van houding en een stukje lopen wil helpen. Vergeet niet om ook rustmomenten te nemen en te ontspannen. Wanneer bewegen na drie weken nog onvoldoende lukt, de pijn uitstraalt tot onder de knie, als de kracht en/of het gevoel in het been afneemt of als je problemen krijgt met plassen, neem dan contact met ons op.

Behandeling

Wij raden je, ondanks de rugklachten, aan om gewoon te blijven bewegen. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten binnen vier tot zes weken. Uiteraard helpen wij je graag bij het vinden van jouw balans tussen belastbaarheid en belasting.

Mogelijke behandelingen voor Lage Rugpijn (a-specifiek)

Fysiotherapie*
Manuele therapie*
FysioSport

* Behandeling waarin TeamFysio is gespecialiseerd