Bandletsel (knie)

Oorzaak bandletsel

De knie wordt omgeven door spieren en banden die ervoor zorgen dat de knie stabiel blijft. Er zijn vier banden, waaronder twee kruisbanden (voorste en achterste) aan de binnenkant en twee banden aan de buitenkant (binnenste en buitenste). De kruisbanden zorgen ervoor dat het onderbeen niet voorwaarts of achterwaarts weg kan schieten. De buitenste banden zorgen ervoor dat het scheenbeen en bovenbeen strak tegen elkaar blijven zitten en voorkomen beweging naar de zijkant.

Alle vier de banden kunnen oprekken of scheuren. De banden in de knie beschadigen meestal wanneer een grote kracht op de knie wordt uitgeoefend. Dit kan het geval zijn wanneer je een plotselinge draai- en/of sprongbeweging maakt of bij het overstrekken van de knie. Een dergelijke blessure kan ontstaan bij het sporten of tijdens een ongeluk.

De officiële naam voor dit type letsel is: Laesie aan de voorste kruisband, achterste kruisband, aan het mediale collaterale ligament of het laterale collaterale ligament

Klachten en symptomen

Bij een blessure aan een band hoor je soms een knappend geluid. Vaak ontstaat er direct zwelling en ervaar je pijn. Daarnaast kan er een instabiel gevoel zijn in de knie en is het been niet goed te belasten.

Behandeling

Niet iedereen met een gescheurde voorste kruisband hoeft geopereerd te worden. Nemen de klachten van pijn en zwelling af en de belastbarheid en bewegingsvrijheid van de knie toe? Dan kunnen we samen met jou starten met de oefeningen om de stabiliteit van de knie en de kracht van de beenspieren te bevorderen.

Een letsel aan de binnenband wordt meestal zonder te opereren behandeld. De binnenband is de enige band in die knie die uit zichzelf kan herstellen. Het is belangrijk dat je de band rust geeft. Bij het opbouwen van de bewegelijkheid en spierkracht rondom de knie kunnen wij je goed begeleiden.

Mogelijke behandelingen voor Bandletsel (knie)

Fysiotherapie*
Echografie*
Shockwave therapie*
FysioSport

* Behandeling waarin TeamFysio is gespecialiseerd