Frozen shoulder

Oorzaak frozen shoulder

Bij een frozen shoulder zit er een ontsteking in het kapsel dat ervoor zorgt dat de botten die samen je schouder vormen op de juiste plek blijven zitten. Vaak is de oorzaak van een frozen shoulder onbekend. Er zijn wel een aantal factoren die het risico op een frozen shoulder kunnen verhogen. Een frozen shoulder kan ontstaan na een blessure, operatie of breuk. Ook wanneer de schouder niet gebruikt wordt (bijvoorbeeld de arm in een mitella), kan er een bevroren schouder ontstaan door te weinig bewegen. Daarnaast kunnen ziektes zoals diabetes, schildklieraandoeningen en hart- en vaatziekten de kans op een frozen shoulder vergroten.

Klachten en symptomen

Een frozen shoulder herken je aan pijn in en rondom de schouder, vaak uitstralend tot in de bovenarm. Door de ontsteking wordt het kapsel dik en stijf, waardoor de schouder pijnlijk is en je minder goed kan bewegen. Deze pijn houdt vaak weken aan en neemt geleidelijk toe. Er treedt na enige weken tot maanden een toenemende stijfheid in de schouder op. Een frozen shoulder wordt daarom ook wel een stijve schouder genoemd.

Een frozen shoulder geeft voornamelijk zeurende en drukkende pijnklachten. De zeurende pijn is vrijwel continu aanwezig, de pijn verergert bij plotselinge bewegingen. Ook de arm lang stilhouden en het liggen op de zij is erg vervelend. Je voelt de pijn vooral diep in de schouder en vaak ook in de bovenarm. Het bewegen van de schouder is moeilijk, ook wanneer iemand anders jouw arm probeert te bewegen zijn de bewegingsmogelijkheden beperkt. Alledaagse dingen zoals aan- en uitkleden of iets uit een hoge kast pakken gaan moeizaam. Het verloop van een frozen shoulder kent drie fases:

De ‘verstijvende’ fase: de pijn en stijfheid in de schouder nemen toe, de bewegingsmogelijkheid neemt af. Vooral ’s nachts kan je hevige pijn ervaren. Deze fase kan zes weken tot negen maanden duren.

De ‘bevroren’ fase: de pijn kan in deze fase iets afnemen, maar de bewegingen die je kunt maken zijn zeer beperkt. Deze fase kan vier tot negen maanden duren.

De ‘ontdooiende’ fase: de stijfheid van de schouder wordt minder, je kunt bijna weer normaal bewegen en de pijn neemt steeds meer af. Deze fase duurt vijf maanden twee jaar.

Wat kun je zelf doen?

Bij een frozen shoulder adviseren wij je om altijd binnen de pijngrens te blijven bewegen. Overbelasting kan ervoor zorgen dat je klachten opnieuw toenemen i.p.v. afnemen. Op het moment dat je binnen deze pijngrens blijft, kan je stap voor stap meer bewegen en je dagelijkse activiteiten oppakken. Zo krijg je de kracht in je arm stukje bij beetje weer terug. Uiteraard helpen onze Fysiotherapeuten je graag bij het vinden van jouw balans tussen belastbaarheid en belasting.

Behandeling

Meestal geneest een frozen shoulder vanzelf, dit duurt erg lang, gemiddeld duurt de behandeling anderhalf jaar. Om dit te versnellen kunnen wij je door middel van fysiotherapie helpen. Wij helpen je met het aanpassen van jouw manier van bewegen en hoe je kan voorkomen dat je over je pijngrens heengaat waardoor klachten kunnen verergeren.

Mogelijke behandelingen voor Frozen shoulder

FysioSport
Echografie*
Fysiotherapie*
Dry needling*
Shockwave therapie*

* Behandeling waarin TeamFysio is gespecialiseerd