Hamstring scheur

Oorzaak van een hamstring scheur

De hamstring is een groep spieren aan de achterkant van het been en bestaat uit meerdere spierkoppen. Deze spieren vormen samen een grote spiergroep. Door een verkeerde beweging kan een (gedeeltelijke) scheur optreden in de spieren of pezen, of je spieren kunnen verrekken. Het herstel kan enkele weken duren, onze (Sport)fysiotherapeut kan je hierin begeleiden.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het scheuren van de hamstrings:

  • Overbelasting van de spieren
  • Tijdens het sprinten kan je hamstring inscheuren, dit voel je midden in de spier
  • Tijdens een hoge trap, spagaat of sliding kan je hamstring verrekken, dit voel je bij je bil
  • Verkorte hamstrings of verminderde kracht van hamstrings of bilspieren
  • Beperkingen op een andere plek in het lichaam; bekkenscheefstand, instabiliteit van de knie of onvoldoende lenigheid in de rug, heup of bekken

Een goede warming-up is erg belangrijk, anders is er een verhoogde kans op blessures. Naarmate je ouder wordt en je vaker een hamstringblessure hebt gehad wordt de kans groter dat je de hamstring vaker blesseert. Vermoeidheid en een ongelijkmatige spieropbouw spelen hierbij vermoedelijk ook een rol.

Klachten en symptomen

Bij een scheur in de hamstring ontstaat er een felle pijn aan de achterkant van het bovenbeen. Meestal is op moment van het trauma een felle steek aanwezig. Dit gaat gepaard met een gevoel van kramp. De pijn neemt toe bij het aanspannen of rekken van de spier. Je kunt het been moeilijk buigen en lopen doet veel pijn. Daarnaast ontstaat er zwelling en een blauwe kleur aan de achterzijde van het bovenbeen of aan de binnenkant van de knie.

Wat kun je zelf doen?

Wij adviseren je het volgende te doen:

  • De eerste twee dagen is het belangrijk je hamstring te ontlasten, koel hem en laat eventueel een drukverband aan leggen
  • Rustig wandelen mag. Mocht dit niet lukken, probeer dan een aantal keer per dag je hak naar je bil te bewegen terwijl je op je buik ligt
  • Na twee dagen kun je beginnen met het rekken en versterken van je spieren. Laat je daarbij altijd begeleiden door een (sport)fysiotherapeut.

Behandeling

Laat je tijdens de revalidatie van je hamstringblessure begeleiden door een (Sport)fysiotherapeut. Er wordt tijdens de begeleiding een gericht programma met je door gelopen.

Mogelijke behandelingen voor Hamstring scheur

Fysiotherapie*
Shockwave therapie*
FysioSport

* Behandeling waarin TeamFysio is gespecialiseerd