Hernia (rug)

Oorzaak van een hernia

Hernia betekent letterlijk ‘breuk’ of ‘uitpuiling’ en wordt ook wel Hernia Nuclei Pulposi genoemd. Het is een aandoening die in Nederland veel voorkomt, vooral bij mensen met een instabiele rug of bij mensen die de rug verkeerd belasten.

Een hernia wordt veroorzaakt door slijtage aan een tussenwervelschijf en kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Hier speelt vaak verkeerde belasting een rol, bijvoorbeeld door een verkeerde houding tijdens het zitten of staan. Ook kan op de verkeerde manier bukken of een zwaar voorwerp tillen provocerend zijn. De tussenwervelschijf slijt en kan op den duur barsten. Dan kan het zachte materiaal wat zorgt voor de demping tussen de verschillende wervels uitpuilen en tegen een zenuw drukken.

Klachten en symptomen

Een hernia veroorzaakt niet altijd klachten. Klachten die voorkomen bij een hernia:

  • In de meeste gevallen pijn in de (onder)rug
  • Uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. Soms strekt de pijn zich uit tot onder de knie of tot in de voet
  • De pijn verergerd bij persen, hoesten of niezen
  • Doof gevoel of tintelingen in de bil en/of het been door druk op een zenuw
  • Klapvoet
  • Verlies van controle over de urineblaas

Behandeling

Tijdens de eerste afspraak zullen we een onderzoek uitvoeren gericht op de wervelkolom. Vervolgens maken we inzichtelijk waar de hernia klachten vandaan komen. Samen met jou wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. De behandeling is onder andere gericht op het verminderen van spierspanning en pijn, het geven van tips en adviezen en het stabiliseren en versterken van de rug.

Mogelijke behandelingen voor Hernia (rug)

FysioSport
Fysiotherapie*
Manuele therapie*

* Behandeling waarin TeamFysio is gespecialiseerd