Hielklachten (bijv. hielspoor)

 

Oorzaak van hielklachten

Fasciitis plantaris (peesplaatontsteking) en hielspoor zijn twee verschillende aandoeningen die beiden pijn geven aan de onderzijde van de voet.

Peesplaatontsteking
Onder de voetzool heb je een brede pees die de voorvoet met de hiel verbindt. Op de plek van de verbinding van de pees met het hielbot kan irritatie ontstaan. Bij peesplaatontsteking is vaak geen sprake van een ontsteking, maar wel van een overbelasting van deze peesplaat.

Hielspoor
Hielspoor is een haakje onder de voet aan de hiel. Deze ontstaat meestal na een peesplaatontsteking. Wanneer er scheurtjes in de pezen ontstaan, probeert je lichaam dit zelf te genezen. Wanneer het genezingsproces langer duurt kan er verkalking optreden waardoor er een extra stukje bot ontstaat. Dit zogenoemde ‘haakje’ onder de voet aan de hiel, het hielspoor, kan klachten geven.

Zoals hierboven beschreven is een hielspoor vaak een gevolg van een overbelasting van de peesplaat. Meestal ontstaat een hielspoor geleidelijk en verdwijnen de klachten vanzelf. Er zijn verschillende oorzaken die voor (een verhoogt risico op) hielklachten kunnen zorgen:

  • Overbelasting van de pees aan de onderzijde van de voet
  • Veel springen en lopen
  • Overgewicht
  • Afwijkende stand van de voeten
  • Korte kuitspier

Klachten en symptomen

Wanneer er een extra stukje bot is ontstaan bij de hiel, is er niet altijd pijn aanwezig. De symptomen van een hielspoor zijn vaak de volgende:

  • Pijn onder de hiel. Deze pijn verneem je vooral ’s ochtends of na langere tijd stil zitten. Meestal is de pijn aan de voorkant van de hiel voelbaar. Als zenuwen en bloedvaten in een rusttoestand zijn geweest, raken ze direct gestrest als je weer opstaat. Na enige tijd beweging passen de zenuwen zich weer aan en neemt de pijn af. Bij ernstige vormen neemt de pijn echter niet af
  • Lang stilstaan is pijnlijk
  • Autorijden is pijnlijk

Wat kun je zelf doen?

Een hielspoor verdwijnt bijna nooit spontaan, echter is het goed te behandelen. Wij adviseren je op tijd rust te houden. Vermijd in eerste instantie lopen, rennen en staan zo veel mogelijk.

Behandeling

Onze Fysiotherapeuten kunnen je helpen jouw houding en looptechniek te verbeteren. Als het nodig is verwijzen wij je door naar de Huisarts of Podoloog. Daarnaast geven we verschillende oefeningen mee om het herstel te bevorderen.

Mogelijke behandelingen voor Hielklachten (bijv. hielspoor)

Fysiotherapie*
Shockwave therapie*
Echografie*
Loopanalyse

* Behandeling waarin TeamFysio is gespecialiseerd