Inklemming rug (Stenose)

Oorzaak van een Stenose

Inklemming ook wel ‘Stenose’ genoemd, is een vernauwing in de rug, hierdoor komen de zenuwwortels is de verdrukking. De klachten die je ervaart zijn pijn en uitstraling in één of beide benen. Meestal komen de klachten door slijtage, hierdoor ontstaat er namelijk een kleine vergroeiing van het wervelbot. Door deze vernauwing van het wervelkanaal ontstaan er verschillende klachten. Meestal ontstaat een stenose op latere leeftijd. Belasting kan op latere leeftijd voor slijtage zorgen, dit heet ook wel artrose. Het gevolg van slijtage in de rug is dat het wervelbot iets vergroeid, het wordt namelijk dikker. Hierdoor wordt de doorgang nauwer waardoor er klachten ontstaan.

Klachten en symptomen

De klachten die je ervaart zijn voornamelijk:

  • Pijn in de onderrug met uitstraling naar één of beide benen
  • Doofheid in de benen na een stuk lopen of lange tijd staan
  • Zware benen
  • De klachten verergeren tijdens het hol maken van de rug. Door deze houding is het wervelkanaal nauwer. Voorover buigen geeft vaak een verlichting van de klachten omdat de rug dan bol wordt, waardoor het wervelkanaal meer ruimte heeft.

Behandeling

Wij kunnen, samen met jou, oefeningen opstellen voor het behoud van de beweegbaarheid. Daarnaast geven we je informatie over de klachten en hoe je daar het best mee om kunt gaan.

Mogelijke behandelingen voor Inklemming rug (Stenose)

Fysiotherapie*
Manuele therapie*

* Behandeling waarin TeamFysio is gespecialiseerd