Zweepslag (kuit)

Oorzaak zweepslag

Een scheur in de kuitspier, ook wel zweepslag of ‘coup de fouet’ genoemd, ontstaat meestal tijdens het sporten, bij het plotseling krachtig aanspannen. Voorbeelden hiervan zijn sprinten, springen en een versnelling. Soms ontstaat een scheur ook het tijdens het wandelen of in stilstand. Er zijn veel factoren die de kans op een zweepslag vergroten, zoals onvoldoende opbouw in de training of een slechte warming-up, een harde ondergrond, slecht schoeisel en verkorting van de kuitspieren.

Klachten en symptomen

Erg typerend voor een zweepslag is dat het voelt alsof iemand tegen de achterkant van het been schopt of dat er een harde tik tegen de kuit aankomt, vandaar de naam; ‘zweepslag’. Het is mogelijk dat er een knappend geluid aanwezig is. Na het trauma is er direct veel pijn aanwezig, lopen gaat moeizaam en op de tenen staan is vrijwel niet mogelijk. Naast pijn is er vaak een zwelling te zien en/of een blauwe plek.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf de volgende dingen doen om de pijn te verminderen en het herstel te ondersteunen:

  • Leg het been hoog en blijf koelen (vooral in de eerste 24 uur). Koelen doe je met ijsblokjes in een plastic zak of een ice-pack. Wikkel het ijs in een theedoek, zo voorkom je dat de huid bevriest. Laat het ongeveer 10 minuten op de pijnlijke plek rusten.
  • Probeer of je kunt lopen. Als je direct of na 1 of 2 dagen weer kunt lopen zonder pijn, is het geen ernstige zweepslag en zijn er verder geen maatregelen nodig. Wees tijdens het sporten nog wel voorzichtig.
  • Wanneer je pijn hebt moet je niet verder gaan. Voorzichtig lopen mag en kan een beetje gevoelig zijn, maar bij echte pijn moet je stoppen. Als je toch door gaat, kan de zweepslag verder inscheuren.
  • Probeer elke dag of je al wat meer kunt doen zonder dat het pijn doet.

Behandeling

Op onze praktijk kunnen we samen met jou de zweepslag onderzoeken en vaststellen aan de hand van fysiotherapeutisch onderzoek of eventueel echografie. Aan de hand daarvan kunnen we kijken wat de passende behandeling is, dit kan zijn: shockwave, reguliere oefentherapie.

Mogelijke behandelingen voor Zweepslag (kuit)

Fysiotherapie*
FysioSport
Echografie*
Shockwave therapie*

* Behandeling waarin TeamFysio is gespecialiseerd