Meniscusletsel (knie)

Oorzaak van meniscusletsel

In elke knie zitten twee menisci; een stukje kraakbeen. Deze zorgt ervoor dat de knie soepel kan bewegen, het is als het ware een soort stootkussen. Wanneer het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen draait kan er een scheur ontstaan in de menisci bijvoorbeeld doordat je een plotselinge draaibeweging maakt. Ook kan een scheur in de meniscus geleidelijk ontstaan door afname van de stabiliteit van de kniebanden of een afname van de kwaliteit van de meniscus of het kraakbeen. De formele naam van meniscusletsel is ‘meniscuslaesie’.

Klachten en symptomen

Bij een scheur in de meniscus ervaar je niet altijd klachten, zeker niet wanneer de klachten geleidelijk ontstaan. Klachten en symptomen die kunnen worden ervaren zijn: pijn in de knie, zwelling rondom de knie of zogenaamde slotklachten (het strekken van de knie verloopt moeizaam, doordat de meniscus iets is verschoven).

Behandeling

Er zijn twee behandelmogelijkheden om meniscusletsel te verhelpen: niet-operatieve behandeling en operatieve behandeling.

Er zijn een aantal factoren waardoor er voor een operatieve behandeling gekozen wordt, namelijk: het type scheur, de grootte van de scheur en de leeftijd van de patiënt. Bij een operatieve behandeling wordt er een gedeelte of de gehele meniscus verwijderd of wordt de meniscus aan elkaar gehecht. Wanneer er niet overgegaan wordt tot een operatieve ingreep en na een operatie kunnen wij je als Fysiotherapeut begeleiden in het herstel. Tijdens de therapie geven wij je ondersteuning bij oefenprogramma’s om er voor te zorgen dat je weer klachtenvrij kunt bewegen.

Mogelijke behandelingen voor Meniscusletsel (knie)

Fysiotherapie*
FysioSport
Hydrotherapie*
Echografie*

* Behandeling waarin TeamFysio is gespecialiseerd