Peesschedeontsteking (pols/hand)

Oorzaak van een peesschedeontsteking

Een pees vormt de overgang van de spier naar het bot. Op sommige plekken in het lichaam loopt een pees door een peesschede (een met vloeistof gevuld buisje dat een pees omhult), namelijk op plaatsen waar pezen blootgesteld worden aan grote wrijvingskracht. Soms kan deze wrijvingskracht echter toch te groot worden, waardoor de peesschede geïrriteerd raakt. Behalve het strekken van de duim en pols (syndroom van De Quervain), kunnen ook andere pezen of peesschedes in de pols/onderarm ontstoken raken. Dit kan bijvoorbeeld ook het geval zijn bij de buigpezen van de vingers, dat wordt een ’trigger finger’ genoemd. De vinger blijft dan krom staan. De verzamelnaam voor deze peesschedeontstekingen is tendovaginitis.

Vaak zijn dezelfde bewegingen, of overbelasting, de oorzaak van een peesschedeontsteking. Daarnaast kan een wat ruwe pees, doordat deze bijvoorbeeld eerder ontstoken is geweest, ervoor zorgen dat de peesschede geïrriteerd raakt.

Klachten en symptomen

Aan de buitenkant van het lichaam is van een peesontsteking vaak niet veel te zien. De belangrijkste klachten en symptomen die je tijdens een peesschede ontsteking ervaart zijn:

  • Pijn, die verergert bij het bewegen van de pols of hand, de pijn ebt na enkele uren weg
  • Krakend geluid bij het bewegen
  • Verminderde beweeglijkheid. Dit komt doordat de pees blokkeert in de peesschede, wat het meest voorkomt bij de buigpezen van de vingers en ervoor zorgt dat de vinger in gebogen stand blijft staan. Dit is de eerder genoemde trigger finger
  • Ochtendstijfheid en startproblemen

Behandeling

Wij kunnen je helpen de kracht en mobiliteit te herstellen door middel van oefeningen die je thuis kunt doen.

Mogelijke behandelingen voor Peesschedeontsteking (pols/hand)

Fysiotherapie*
Shockwave therapie*
Echografie*

* Behandeling waarin TeamFysio is gespecialiseerd