Pijn in de hand (Dupuytren)

Oorzaak van Dupuytren

Pijn in de hand, door Dupuytren is een ziekte van het bindweefsel. Dit bindweefsel bevindt zich overal in het lichaam en zorgt er meestal voor dat structuren zoals botten, pezen en bloedvaten op de juiste plek gehouden worden. Er kan sprake zijn van 3 fases:

Fase 1: Alleen strengvorming
Fase 2: Lichte beperking van de strekking van de vinger
Fase 3: Ernstige beperking van de strekking van de vinger

Wat precies de oorzaak is van Dupuytren is nog niet duidelijk. Meestal is de ziekte familiair, daarnaast komt het vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. Soms komt Dupuytren eenzijdig voor, meestal komt het bij beide handen voor. De vermeerdering en verdikking van het bindweefsel voelt aan als verharde strengen of knobbels onder de huid. Deze strengen of knobbels verschrompelen op den duur, waardoor de vingers krom blijven staan en niet meer gestrekt kunnen worden. Er ontstaan zogenaamde klauwhanden. Dit ontstaat vaak het eerste in de ringvinger en pink.

Klachten en symptomen

Meestal is er bij Dupuytren geen pijn aanwezig, echter wordt het wel als hinderlijk ervaren dat de ringvinger, pink en eventueel de hand krom gaan staan. Bij het gebruik van de handen kunnen de verdikkingen soms wel pijnklachten geven.

Mogelijke behandelingen voor Pijn in de hand (Dupuytren)

Fysiotherapie*
Echografie*
Shockwave therapie*

* Behandeling waarin TeamFysio is gespecialiseerd