Pijnklachten knieschijf

Oorzaak van pijnklachten aan de knieschijf

Een beschadiging aan het kraakbeen (ook wel chondropathie genoemd) kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan het gevolg zijn van een trauma, bijvoorbeeld als je een ongeluk of operatie hebt gehad. Vaak ontstaat een kraakbeen beschadiging echter geleidelijk. Men denkt dat overbelasting of langdurig verkeerde belasting van invloed is. Dit komt bijvoorbeeld voor bij mensen met x-benen.

Gezond kraakbeen ook wel omschreven als verend weefsel dat om het bot zit, zorgt ervoor dat de belasting wordt verdeeld naar het onderliggende bot. Hierdoor bewegen gewrichten soepeler. Indien door overbelasting of langdurig verkeerde belasting de veerkracht afneemt, ontstaan er klachten.

Bij retropatellaire chondropathie is het kraakbeen achter de knieschijf beschadigd.

Klachten en symptomen

De klachten die je ervaart uiten zich vooral in pijn, voornamelijk bij bewegingen zoals hurken of tijdens het werken, traplopen of fietsen. Ook komt pijn voor bij langdurig met gebogen knieën zitten. Dit wordt ook wel een ‘theaterknie’ genoemd. Verder kan de knie dik worden en is de knieschijf vaak pijnlijk als er druk op komt.

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit operatieve verrichtingen en niet-operatieve verrichtingen. Belangrijk is dat er rust wordt gehouden maar ook bewegen is daarentegen erg belangrijk. Wij helpen je graag om de balans tussen activiteit en rust te verbeteren. Daarnaast zorgen de oefeningen voor een goede opbouw in de juiste fase van het herstel.

Mogelijke behandelingen voor Pijnklachten knieschijf

Fysiotherapie*
Dry needling*
Echografie*

* Behandeling waarin TeamFysio is gespecialiseerd