Rugklachten (Bechterew)

Oorzaak van Bechterew

De Ziekte van Bechterew is vernoemd naar de Russische neuroloog en psychiater Vladimir von Bechterew. Bij deze aandoening raken de gewrichten van de rug en het bekken ontstoken, waardoor pijn en/of stijfheid ontstaat. De ontstekingen kunnen zich ook voordoen in de gewrichten van de benen, borstkas of armen. De ziekte van Bechterew komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen en begint meestal tussen het 15e en 35e levensjaar.

Toch is er erg weinig bekend over het ontstaan van de ziekte van Bechterew (ook wel spondylitis ankylopoetica (SA) genoemd). Wel lijkt erfelijkheid een rol te spelen omdat de aandoening vaak voorkomt bij meerdere personen binnen een familie. Daarnaast lijken infecties aan de darmen of urinewegen aanleiding te zijn voor het ontstaan van Bechterew. Je natuurlijke afweersystem richt zich eerst op die infectie, maar kan zich nadat de infecties voorbij zijn, vervolgens tegen je lichaam keren.

Klachten en symptomen

De ziekte verloopt niet bij iedereen hetzelfde, maar iedereen met Bechterew heeft pijn laag in de rug en voelt stijfheid. Ook vermoeidheid is een algemeen verschijnsel. Deze klachten kunnen zich uitbreiden naar de knieën, heupgewrichten, borstkas en nek. Omdat het een systemische ziekte is (een ziekte die het hele lichaam aantast), raken soms ook organen zoals het hart en de longen ontstoken.

De klachten zijn ’s nachts en ’s ochtends het hevigst en na perioden van inactiviteit. Rust verergert de klachten vaak en in beweging hebben mensen dus minder klachten. In de loop van de dag kunnen de klachten door aanhoudende inspanning weer toenemen.

Mogelijke behandelingen voor Rugklachten (Bechterew)

Fysiotherapie*
Manuele therapie*
FysioSport

* Behandeling waarin TeamFysio is gespecialiseerd