Scheenbeenklachten

Oorzaak van scheenbeenklachten

Scheenbeenklachten (ook wel Shin splints of mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) genoemd) kan eenzijdig voorkomen. Maar meestal bevinden zich de klachten aan twee benen. Bij shin splints is de aanhechting van de onderbeenspieren aan het scheenbeen geïrriteerd.

De klachten kunnen ontstaan doordat je het scheenbeen overbelast of omdat je verkeerde of verouderde schoenen draagt. Daarnaast kunnen shin splints ontstaan, doordat de voeten naar binnen zakken of dat er een te snelle trainingsopbouw is geweest. Meestal komen scheenbeenklachten voor naar aanleiding van het beoefenen van sporten zoals hardlopen en verschillende springsporten. Tijdens deze sporten komt er namelijk bij elke stap of sprong veel kracht op de voeten. Hierdoor worden de spieren en pezen rond het scheenbeen erg belast. Dit kan er voor zorgen dat de aanhechting van spieren aan het scheenbeen geïrriteerd raakt. Shin splint kan worden verdeeld in 3 types, gebaseerd op de oorzaak van de aandoening:

  • Type 1: Als gevolg van een vermoeidheidsbreukje
  • Type 2: Als gevolg van een beenvliesontsteking
  • Type 3: Als gevolg van een compartimentsyndroom (verstoring van de bloedtoevoer door zwelling in het lichaam)

Klachten bij Shin Splints

De irritatie geeft pijn net boven de enkel, aan de binnenzijde van het onderbeen of net onder de knie. De meest voorkomende klacht is zeurende of stekende pijn aan de voorzijde van het scheenbeen. Af en toe komt het voor dat de pijn uitstraalt naar de knie of naar de enkel. Daarnaast zie je soms zwelling aanwezig op de pijnlijke plek.

Mogelijke behandelingen voor Scheenbeenklachten

Fysiotherapie*
Loopanalyse
Vliegwieltraining

* Behandeling waarin TeamFysio is gespecialiseerd