Slijmbeursontsteking (bijv. heup)

Oorzaak van een slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking (ook wel bursitis tronchanterica genoemd), kan verschillende oorzaken hebben. Meestal ontstaat deze klacht door overbelasting. Bijvoorbeeld de heup wordt een lange tijd te zwaar belast, waardoor de slijmbeurs; het zakje met vocht dat ervoor zorgt dat pezen en botten goed langs elkaar heen kunnen bewegen ontstoken raakt.

Daarnaast kan deze ontsteking ontstaan als gevolg van rugklachten. Door de rugklachten kan het zijn dat het looppatroon aangepast waardoor de heup te zwaar of op een verkeerde manier belast wordt. In sommige gevallen kan een bacteriële infectie ervoor zorgen dat een slijmbeurs kan ontsteken.

Klachten en symptomen

Bij een slijmbeursontsteking ervaar je meestal een zeurende en drukkende pijn. Dit komt doordat de slijmbeurs opzwelt. Hoe langer de ontsteking aanwezig is, hoe moeizamer het bewegen wordt. De klachten zullen verergeren door de volgende activiteiten:

  • Liggen op de zijde waar de ontsteking zit
  • Lang lopen en staan
  • Traplopen
  • Naar binnen leggen van het been waarin de ontsteking zit

Behandeling

Meestal gaan de klachten vanzelf over door het nemen van rust. Daarnaast kunnen wij door middel van fysiotherapie, helpen bij het versnellen van het genezingsproces en bij het voorkomen van een herhaaldelijke slijmbeursontsteking.

Mogelijke behandelingen voor Slijmbeursontsteking (bijv. heup)

Fysiotherapie*
Shockwave therapie*
FysioSport

* Behandeling waarin TeamFysio is gespecialiseerd