Tenniselleboog

Oorzaak van een tenniselleboog

Een tenniselleboog wordt veroorzaakt door overbelasting van de onderarmspieren die de hand strekken. Er is sprake van een ontsteking of irritatie van de pezen aan de buitenkant van de elleboog, op de plek van de aanhechting.

De naam geeft de indruk dat deze blessure alleen voorkomt bij tennissers, maar dat is niet het geval. Oorzaken voor het krijgen van een tenniselleboog kunnen gebruikelijke en ongebruikelijke activiteiten zijn. Een beweging waarbij een combinatie van het strekken van de arm en het knijpen van de hand tegelijkertijd uitgevoerd wordt, kan hiervoor zorgen. Voorbeelden van bewegingen die deze klachten kunnen veroorzaken zijn het uitwringen van een doek, schroevendraaien en het maken van een backhandslag bij tennis.

Klachten en symptomen

Heb je een tenniselleboog? Dan heb je voornamelijk pijnklachten aan de buitenzijde van de elleboog. Pijnlijke bewegingen zijn zogezegd het uitwringen, draaien van de pols en bijvoorbeeld het optillen van een zwaar voorwerp en het geven van een hand. Er kan uitstralende pijn ontstaan in de onderarmspieren. Deze pijn kan toenemen bij het bovenhands tillen van zware voorwerpen, knijpen en bij strekken van de pols terwijl de elleboog recht is.

Wat kun je zelf doen?

Wij adviseren je de arm licht belast te blijven bewegen. Het doel hiervan is dat je zelf zorgt voor een goede doorbloeding van de pees. Vermijd bewegingen die de pijn veroorzaken. Een tenniselleboog gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Daarnaast kun je oefenen met lichte rekkingen van de pols, waarbij de vingers naar de binnenzijde van de onderarm worden bewogen en de arm langzaam gestrekt wordt. Beweeg zonder belasting binnen het bewegingsgebied waar de minste klachten optreden.

Behandeling

Onze Fysiotherapeuten kunnen je adviseren met betrekking tot (werk)houding en de hervatting en opbouw van activiteiten.

Mogelijke behandelingen voor Tenniselleboog

Echografie*
Shockwave therapie*
Fysiotherapie*
Dry needling*

* Behandeling waarin TeamFysio is gespecialiseerd