Vliegwieltraining

Moet je revalideren? Of je spieren en/of gewrichten in belastbaarheid trainen of de belastbaarheid weer opbouwen? Dan is vliegwieltraining uitermate geschikt voor jou.

Vliegwieltraining. Wat is het precies?

Vliegwieltraining is een trainingsmethode die oorspronkelijk door de ruimtevaartorganisaties NASA en ESA is ontwikkeld om astronauten te trainen in gewichtloze toestand. Bij deze vorm van trainen zijn de gewichten uit de traditionele krachttrainingsapparatuur vervangen door een op een as gemonteerd draaiend vliegwiel. Om deze as is een koord gewikkeld, waaraan door de patiënt wordt getrokken. Het vliegwiel werkt als een soort ‘jojo’; hoe harder je eraan trekt, hoe meer weerstand je ondervindt en hoe harder het vliegwiel vervolgens weer terugdraait.

Het gaat bij vliegwieltraining dus om versnelling en afremming van een draaiende schijf. Met een beweging trekt je het vliegwiel in beweging en rolt het koord af. Is het koord helemaal afgewikkeld, dan wordt dit door het snel draaiende vliegwiel vanzelf weer opgerold. Deze retour beweging moet vervolgens afgeremd worden naar nul. De hiermee gecreëerde weerstand is niet te behalen met traditionele krachttraining. Bij deze trainingsvorm is elke herhaling dan ook maximaal effectief. Dat is uitzonderlijk en levert een snelle toename van spierfunctie en -vermogen.

In de fysiotherapie wordt van deze unieke eigenschappen van vliegwieltraining dan ook gebruik gemaakt voor bijvoorbeeld de revalidatie bij een nieuwe knie of heup, bij het herstellen van een peesklacht aan de voet, kuit, knie of schouder, of na een kruisbandoperatie aan de knie. Binnen onze praktijk maken we voor de vliegwieltraining gebruik van de Kinetic box en de Versapulley.

In welke situatie kan vliegwieltraining uitkomst bieden?

  • Als je op sportief gebied daadwerkelijk vooruitgang wil boeken (zie ook Sportfysiotherapie)
  • Als je tijdens je revalidatie sneller wilt herstellen van bijvoorbeeld een enkel, knie-, heup-, rug- schouder- of armblessure
  • Bij spier- en/of peesklachten
  • Na een EPTE behandeling
  • Na shockwave therapie

Vergoeding en behandeling bij TeamFysio

Vliegwieltraining bij TeamFysio wordt, wanneer je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, vergoed.

Therapeuten voor Vliegwieltraining

Carmen Schartman©Teamfysio Carmen Schartman

Fysiotherapeut

Bob Mos©Teamfysio Bob Mos

Fysiotherapeut

Cander Breukers©Teamfysio Cander Breukers

Fysiotherapeut

Elke ter Braak Teamfysio© Teamfysio Elke ter Braak

(Kinder)fysiotherapeut MSc

Ferit Uncu©Teamfysio Ferit Uncu

Manueel therapeut

Joyce Lefers©Teamfysio Joyce Lefers

Fysiotherapeut

Kick Winkelhorst©Teamfysio Kick Winkelhorst

Fysiotherapeut

Mark Schonewille©Teamfysio Mark Schonewille

Fysiotherapeut

Mathilde Straatman©Teanfysio Mathilde Wennink

Fysiotherapeut

Sander Greve©Teamfysio Sander Greve

Manueel therapeut

Thom Dekker

Fit Coach