Zenuwinklemming (carpaal tunnel syndroom)

Oorzaak van de zenuwinklemming

Een zenuwinklemming in de pols (ook wel carpaal tunnel syndroom genoemd) ontstaat doordat de pezen rondom de zenuw opgezwollen zijn. Er zijn verschillende factoren die de kans vergroten op een carpaal tunnel syndroom. Voorbeelden zijn overgewicht, zwangerschap en herhaaldelijke bewegingen van de hand. De klachten treden vaker op bij vrouwen, vooral tijdens de zwangerschap en in de overgang. Ook kan er zwelling ontstaan door irritatie zoals bij reuma en na forse handenarbeid. Patiënten met suikerziekte (diabetes mellitus) hebben vaker last van het carpaal tunnel syndroom dan mensen die geen suikerziekte hebben.

Klachten en symptomen

Een zenuwinklemming in de pols veroorzaakt tintelingen en een doof gevoel aan de binnenzijde van de hand. Dit kan uitstralen naar de duim, vingers, de bovenarm en schouder. Daarnaast kan er een pijnlijk en prikkend gevoel aanwezig zijn in de hand en kan er krachtvermindering optreden waardoor gemakkelijk dingen uit je hand kunnen vallen. In de nacht kun je wakker worden van de klachten. Ook door veel en herhaaldelijke bewegingen met de pols te maken zullen de klachten erger worden.

Behandeling

Naast fysiotherapie is het af en toe nodig om gebruik te maken van een nachtspalk of een injectie. Beide behandelmogelijkheden kunnen een aanvulling zijn op de fysiotherapeutische behandeling bij TeamFysio. Wij helpen je graag om jou weer pijn vrij te laten bewegen.

Mogelijke behandelingen voor Zenuwinklemming (carpaal tunnel syndroom)

Fysiotherapie*
Manuele therapie*

* Behandeling waarin TeamFysio is gespecialiseerd